BNR – Banca Națională a României a venit cu avertismente îngrijorătoare pentru toți români. Ne-am putea aștepta la o nouă majorare a prețurilor la carburanți, potrivit experților. Mai mult decât atât, conform unor estimări efectuate de specialiști, aproximativ 10% dintre români vor avea întârzieri în privința ratelor la bancă în 2024. Tot specialiștii susțin că unii dintre români aproape că nu vor mai avea cum să își plătească dările către bancă. Vezi mai jos, în articol, informațiile.
Noul avertisment al BNR – Banca Națională a României îi pune în gardă pe români. Conform ultimului raport întocmit de experți, ar putea exista o nouă majorare a prețurilor la carburanți, motivul fiind tensiunile din Orientul Mijlociu.
Mai mult decât atât, eu fost efectuate anumite estimări și arată că aproximativ 10% dintre români ar putea să se afle în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele la bancă sau că vor întârzia cu acestea. Aceste date apar în cadrul Raportului asupra stabilităţii financiare emis pentru luna decembrie 2023. Este disponibil pe site-ul oficial al BNR. Vă redăm, mai jos, o secțiune a raportului care arată „Harta riscurilor la adresa stabilității financiare din România”.
Totodată, potrivit informațiilor, în următorii 2 ani, șomajul ar putea să crească cu 5%.
„Principalele riscuri sistemice la adresa stabilității financiare au rămas aceleași de la Raportul precedent, dar se observă o intensificare a incertitudinilor economice și geopolitice la nivel global (Tabel 1). Dintre cele patru riscuri sistemice, două sunt evaluate la un nivel sever, iar dintre acestea riscul generat de evoluțiile externe este de așteptat să capete o relevanță sporită în perioada următoare.
Pe plan intern, tensionarea echilibrelor macroeconomice este evaluată la un nivel sever, dar relativ constant, inclusiv ca efect al evoluțiilor geopolitice regionale și internaționale, precum și din perspectiva conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri. Sunt identificate alte două riscuri sistemice, respectiv:
(i) întârzierea reformelor structurale angajate de autorități și, implicit, a absorbției fondurilor europene, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), risc evaluat la un nivel ridicat, fără modificări în perioada următoare;
(ii) riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, cuantificat la nivel moderat, dar în creștere”, se arată în document.
Citește și SE SCHIMBĂ BANII! CUM VOR ARĂTA NOILE BANCNOTE, CARE VOR INTRA ÎN CIRCULAȚIE ÎN 2026
Sursă foto: Pixabay